Разлика между версии на „Инсталация на драйвери за четец и смарт карта в macOS“

От Infonotary
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ред 22: Ред 22:
  
 
Четците на смарт карти ACR 38U, продавани от Инфонотари, не са съвместими със вградения в Mac OS X драйвер за четци, така че ако използвате такъв четец, ще трябва да си инсталирате драйвер от [http://www.acs.com.hk/drivers-manual.php?driver=ACR38 сайта на производителя].-->
 
Четците на смарт карти ACR 38U, продавани от Инфонотари, не са съвместими със вградения в Mac OS X драйвер за четци, така че ако използвате такъв четец, ще трябва да си инсталирате драйвер от [http://www.acs.com.hk/drivers-manual.php?driver=ACR38 сайта на производителя].-->
 
 
=== Omnikey (HID Global) ===
 
=== Omnikey (HID Global) ===
  

Версия от 15:42, 11 февруари 2021

Какво е необходимо за работа с електронен подпис

За да използвате вашият квалифициран електронен подпис (КЕП), е необходимо да имате инсталиран драйвер за четеца, middleware за картата (OpenSC или Bit4id Universal Middleware) и услугата за работа с четци (pcscd) да работи. услугата за работа с четци би трябвало да се стартира автоматично при включване на четеца.

Драйвери за четци

ACR

ACR 38T.png

Ако вашият четец е означен с ACR38C-SPC-R, mLector-S или ACR39T от долната си страна, то той работи с вградените в OS X драйвери за четци и не се налага инсталация на допълнителен драйвер.

Omnikey (HID Global)

CardMan6121.gif

За да можете да ползвате четците OmniKey CardMan, ще трябва да инсталирате драйвер на производителя за вашата версия на OS X:


Инсталиране на драйвер за смарт карта

В зависимост от това, каква е вашата карта се използва различен драйвер. Моделът на картата ви е изписан на персоналните права за достъп, които сте получили заедно с картата. Може да разберете модела на Вашата смарт карта и чрез нашата програма за диагностика


Инсталиране на Bit4id Universal Middleware

За получаването на драйвър за смарт карта Bit4id за macOS, моля пишете на support@infonotary.com.

След инсталацията може да преминете към конфигурирането на Firefox или Safari.


Изтегляне и инсталация на OpenSC

За да можете да използвате вашия електронен подпис под OSX, трябва да инсталирате OpenSC, който съдържа драйвер за смарт картата. С OpenSC не се инсталират програми с графичен интерфейс, така че след като го инсталирате, няма да видите нови икони в папката Applications. Може да изтеглите последната версия за вашата операционна система от сайта на проекта:

След инсталацията на OpenSC може да преминете директно на Проверка на инсталацията или към конфигурирането на Firefox и Safari.

Проверка на инсталацията

В случай че имате проблем с вашият КЕП, за по-лесно установяване на проблема може да използвате следната програма:

Програмата поддържа директно изпращане на информацията към Инфонотари. След успешно изпращане, тя ще покаже номер, който ще трябва да предоставите на колегите от поддръжката за да могат да видят резултатите от теста. В случай че пращането е неуспешно или нямате връзка с Интернет, може да запишете резултата от теста във файл и да го изпратите на support@infonotary.com.

Желателно е четецът с картата да са включени в компютъра при пускането на теста.

Bit4id Universal Middleware може да деинсталирате, като пуснете програмата Uninstaller от папка /System/Library/bit4id.

Документация

Документацията на OpenSC е налична в Интернет и в папката /Library/OpenSC/doc/ след инсталация.

На страница Работа с OpenSC може да намерите кратка инструкция за извършване на най-често използваните операции с OpenSC.