Разлика между версии на „Инсталация на драйвери за четец и смарт карта в macOS“

От Infonotary
Направо към: навигация, търсене
Ред 28: Ред 28:
  
 
За да можете да ползвате четците OmniKey CardMan, ще трябва да инсталирате драйвер на производителя за вашата версия на OS X:
 
За да можете да ползвате четците OmniKey CardMan, ще трябва да инсталирате драйвер на производителя за вашата версия на OS X:
* [https://repository.infonotary.com/drivers/HIDGlobal/OmniKey-Installer-4.1.8.dmg Драйвер на HID Global от 10.11 - 10.15].
+
* [https://repository.infonotary.com/drivers/HIDGlobal/OmniKey-Installer-4.1.8.dmg Драйвер на HID Global за версиите от 10.11 - 10.15].
 
* [https://repository.infonotary.com/drivers/HIDGlobal/ifdokccid_mac_universal-v4.1.8.dmg Драйвер на HID Global за версиите от 10.6 - 10.10].
 
* [https://repository.infonotary.com/drivers/HIDGlobal/ifdokccid_mac_universal-v4.1.8.dmg Драйвер на HID Global за версиите от 10.6 - 10.10].
 
<!--* [https://repository.infonotary.com/drivers/HIDGlobal/OmniKey-Installer-4.0.8.app.tar.gz Драйвер на HID Global за OS X 10.6 и по-нови].-->
 
<!--* [https://repository.infonotary.com/drivers/HIDGlobal/OmniKey-Installer-4.0.8.app.tar.gz Драйвер на HID Global за OS X 10.6 и по-нови].-->

Версия от 11:19, 13 октомври 2020

Обща информация

На няколко места в това ръководство пише че трябва да пуснете дадена команда от Terminal. Можете да стартирате Terminal от Applications/Utilities или като напишете Terminal в Spotlight.

Текстът изписан по този начин са команди, които трябва да въведете от Terminal. Не се налага да ги пишете, можете просто да ги копирате и поставяте директно чрез клипборд-а. За да работят коректно командите, които започват със sudo, е необходимо да имате парола за достъп до компютъра. Ако нямате такава може да зададете временна, докато правите настройките, след което да я махнете. След като пуснете такава команда, системата може да ви пита за паролата ви. При въвеждането на паролата няма да се покажат звездичики или каквито и да е други символи. След като я въведете, трябва да натиснете клавиша Enter.

Какво е необходимо за работа с електронен подпис

За да използвате вашият квалифициран електронен подпис (КЕП), е необходимо да имате инсталиран драйвер за четеца, middleware за картата (OpenSC или Bit4id Universal Middleware) и услугата за работа с четци (pcscd) да работи. услугата за работа с четци би трябвало да се стартира автоматично при включване на четеца.

Системни изисквания

Софтуерът, нужен за работа на удостоверението за квалифициран електронен подпис на Mac, поддържа само Mac OS X 10.5 или по-нова версия.

Поддръжката за 10.5 е само частична. Всички необходими драйвери работят на тази версия, но не и софтуера на Инфонотари за подписване на документи и управление на смарт картата.

Драйвери за четци

ACR

ACR 38T.png

Ако вашият четец е означен с ACR38C-SPC-R, mLector-S, ACR39T от долната си страна, то той работи с вградените в OS X драйвери за четци и не се налага инсталация на допълнителен драйвер.


Omnikey (HID Global)

CardMan6121.gifCardMan3021.png

За да можете да ползвате четците OmniKey CardMan, ще трябва да инсталирате драйвер на производителя за вашата версия на OS X:

WarningYellow.png След обновяване до нова версия на OS X (например от 10.8 на 10.9) задължително трябва да инсталирате драйвера на четеца отново.

Bit4id miniLector-S

Ако върху четеца пише miniLector-S и ползвате версия на OS X преди 10.10 Yosemite, трябва да инсталирате следният драйвер - драйвер за miniLector-S за OS X 10.6 - 10.9.

В OS X 10.10 Yosemite този четец се поддържа от вградените в OS X драйвери и не е нужна инсталация на допълнителен драйвер.


Инсталиране на драйвер за смарт карта

В зависимост от това, каква е вашата карта се използва различен софтуер. Моделът на картата ви е изписан на персоналните права за достъп, които сте получили заедно с картата. В случай че за модел пише „T&S DS/2048 (L)“, трябва да инсталирате Bit4id Universal Middleware. Ако моделът на картата е „CardOS V4.3B (C)“, ще трябва да инсталирате OpenSC.

В случай че не разполагате с персоналните права за достъп, може да разберете какъв е модела на картата с командата pcsctest от терминал. Тя ще ви пита два пъти за номер на четец, трябва да въведете 1, за първият. Ако няма сериозен проблем с инсталацията на драйверите за четец, в изхода на командата ще има ред започващ с „Current Reader ATR Value“. Срещу този текст трябва да има дълъг 16-тичен номер, това е идентификатора на модела на картата.

  • За картите T&S DS/2048 идентификатора е „3B FF 18 00 FF 81 31 FE 55 00 6B 02 09 03 03 01 11 01 43 4E 53 11 31 80 8C“.
  • За картите CardOS V4.3 идентификатора е „3B F2 18 00 02 C1 0A 31 FE 58 C8 08 74“.

Инсталиране на Bit4id Universal Middleware

За получаването на драйвър за смарт карта Bit4id за macOS, моля пишете на support@infonotary.com.

В случай че се налага да регистрирате PKCS#11 модула на Bit4id в някоя програма различна от Firefox, Thunderbird или InfoNotary Smart Card Manager трябва да укажете следният път - /System/Library/bit4id/pkcs11/libbit4ipki.dylib.

След инсталацията може да преминете към конфигурирането на Firefox или Safari.


Изтегляне и инсталация на OpenSC

За да можете да използвате вашия електронен подпис под OSX, трябва да инсталирате OpenSC, който съдържа драйвер за смарт картата. С OpenSC не се инсталират програми с графичен интерфейс, така че след като го инсталирате, няма да видите нови икони в папката Applications. Може да изтеглите последната версия за вашата операционна система от сайта на проекта:

В случай че се налага да регистрирате PKCS#11 модула на OpenSC в някоя програма различна от Firefox, Thunderbird или InfoNotary Smart Card Manager трябва да укажете следният път - /Library/OpenSC/lib/onepin-opensc-pkcs11.so.

След инсталацията на OpenSC може да преминете директно на Проверка на инсталацията или към конфигурирането на Firefox и Safari.

Едновременно използване на OpenSC и Bit4id Universal Middleware

В случай че искате да използвате и двата модела смарт карти на един компютър ще трябва да забраните на OpenSC да достъпва T&S DS/2048 картата. Това най-лесно може да стане чрез тази програма:

Забраняване на Bit4id картите в OpenSC.

Ако предпочитате да го направите ръчно, на страницата за OpenSC е описано как се прави.

Проверка на инсталацията

В случай че имате проблем с вашият КЕП, за по-лесно установяване на проблема може да използвате следната програма:

Програмата поддържа директно изпращане на информацията към Инфонотари. След успешно изпращане, тя ще покаже номер, който ще трябва да предоставите на колегите от поддръжката за да могат да видят резултатите от теста. В случай че пращането е неуспешно или нямате връзка с Интернет, може да запишете резултата от теста във файл и да го изпратите на support@infonotary.com.

Желателно е четецът с картата да са включени в компютъра при пускането на теста.

Bit4id Universal Middleware може да деинсталирате, като пуснете програмата Uninstaller от папка /System/Library/bit4id.

Документация

Документацията на OpenSC е налична в Интернет и в папката /Library/OpenSC/doc/ след инсталация.

На страница Работа с OpenSC може да намерите кратка инструкция за извършване на най-често използваните операции с OpenSC.