Използване на квалифициран електронен подпис в Mozilla Firefox за macOS

От Infonotary
Версия от 17:53, 19 май 2009 на VasilBadev (беседа | приноси) (Първоначална версия.)
(разл) ← По-стара версия | Текуща версия (разл) | По-нова версия → (разл)
Направо към: навигация, търсене

Преди да пристъпите към изпълнение

Ако притежавате смарт карта и четец от Инфонотари, но не сте инсталирали драйвери за тях изпълните инструкциите от Инсталация на драйвери за четец и смарт карта в Linux.

 • ВАЖНО: При използването на смарт картата с продуктите на Mozilla (Firefox/Thunderbird) се използва директен достъп до смарт картата, а не хранилище за удостоверенията. Когато успешно сте инсталирали удостоверенията си, НЕ ТРЯБВА да ги триете оттам, тъй като това ще доведе и до изтриване на удостоверението, заедно с частния и публичния ключ от смарт картата. След това удостоверението не може да се възстанови и трябва да се издаде ново.
 • ВАЖНО: За да може да ползвате удостоверението си за електронен подпис с продуктите на Mozilla (Firefox/Thunderbird), е задължително четецът да е включен в компютъра, преди да пуснете самата програма.


Инсталация и използване с Mozilla Firefox

Преди да започнете работа с вашият УЕП е необходимо да инсталирате базовите удостоверения на Инфонотари. Удостоверителната верига можете да намерите в папката „certificates“ на инсталационният диск или в Интернет на адрес:

http://www.infonotary.com/site/files/INotaryCertChain.p12

Инсталация на удостоверителната верига

 1. Стартирайте Mozilla Firefox и от менюто Firefox изберете „Preferences“:
  Firefox MacOSX Preferences.png
 2. Изберете раздел „Advanced“, подраздел „Encryption“, както е показано на картинката и натиснете бутона „View Certificates“
  Firefox MacOSX Certificate Manager.jpg
 3. Натиснете бутона „Import“ и посочете пътя до инсталационният файл на удостоверителната верига – InotaryCertChain.p12.
 4. Firefox ще ви пита за парола на „Software Security Device“. Ако до сега не сте ползвали удостоверения за електронен подпис, най-вероятно ще трябва да я зададете, в противен случай ще трябва да въведете избраната от вас парола
  Firefox macosx password entry dialog.jpg
 5. Оставете полето за парола за удостоверителната верига празно и натиснете бутона OK:
  Firefox macosx chain install password dialog.jpg
 6. При успешна инсталация излиза следното съобщение:
  Firefox macosx chain installed.jpg
  Новоинсталираните удостоверения може да видите в раздела „Authorities“.
  В продуктите на Mozilla за всяко базово удостоверение на удостоверяващ орган (CA), потребителят трябва да избере ниво на доверие. Това става чрез избор на удостоверение и натискане на бутона „Edit“. За удостоверението „InfoNotary CSP Root“ трябва да изберете и трите опции, както е показано:
  Firefox macosx CA certificate trust settings.jpg


Инсталация на хардуерен криптографски модул

Освен инсталацията на удостоверителната верига е необходимо да регистрирате и PKCS#11 модула на OpenSC. Това можете да направите като отворите файла firefox_install_PKCS11_module.html, намиращ се на диска в папка Software/MacOS във Firefox и натиснете бутона „Регистриране на смарт-карта в Mozilla”. Необходимо е четецът и картата на електронният ви подпис да са включени в компютъра предварително.


Ръчна инсталация на хардуерен криптографски модул

Ако предпочитате да инсталирате хардуерният криптографски модул на OpenSC ръчно, можете да го направите по следният начин:


 1. Стартирайте Mozilla Firefox и от менюто Firefox изберете „Preferences“;
 2. Изберете раздел „Advanced“, подраздел „Encryption“, и натиснете бутона „Security Devices“:
  Firefox macosx device manager.png
 3. Натиснете бутона Load в появилият се прозорец.
  Firefox macosx load PKCS11 device.png
 4. Въведете в полето „Module Name“ въведете име за модула, а в „Module filename“ въведете „/Library/OpenSC/lib/opensc-pkcs11.so“. След това потвърдете с бутона OK.
 5. Firefox ще поиска потвръждение по следният начин:
  Firefox macosx load PKCS11 device confirm.png Изчакайте няколко секунди бутона OK да стане активен и го натиснете.
 6. Ако всичко е наред и картата и четецът на електроненият подпис са включени в компютъра ще видите следното съобщение
  Firefox macosx load PKCS11 device OK.png
  Ако се появи съобщение че е невъзможно добавянето на модула, като на показаната по-долу картинка, най-вероятно четеца не е бил включен преди стартирането на Firefox или картата не е поставена коректно в него. В случай че четеца е включен преди пускането на Firefox и картата е поставена коректно в него, най-вероятно не работи pcscd. Вижте секцията [#0.8.0.3.В: При инсталацията отбелязах настройката за автоматично стартиране на pcscd, но въпреки това той не се стартира.|outline Често срещани проблеми] за решение на проблема.
  Firefox macosx load PKCS11 device error.png


Тестване на инсталацията

За да проверите дали всичко е настроено коректно можете да отворите файла firefox_test_configuration.html намиращ се в същата папка и да следвате инструкциите в него.


Използване със Safari, Mail и другите програми от OS X

Инсталацията на OpenSC включва OpenSC.Tokend, който би трябвало да може да се използва от програмите на OS X като Safari, Mail и Keychain Access за достъп до вашият УЕП. За съжаление OpenSC.Tokend не работи коректно и съответно удостоверението ви е недостъпно в тези програми. В OS X 10.5 подписването и декриптирането на писма работят, но все още не работи коректно логването в https сайтове чрез Safari.