Разлика между версии на „Използване на квалифициран електронен подпис в Mozilla Firefox за Windows“

От Infonotary
Направо към: навигация, търсене
(Нова страница: == Обща информация == {| class="prettytable" | colspan="2" | <center>'''ВАЖНО ЗА ПРОДУКТИ НА MOZILLA!!!'''</center> |- |[[Картинка:...)
 
(Преди да пристъпите към изпълнение)
 
(Не са показани 25 междинни версии от 6 потребители)
Ред 1: Ред 1:
== Обща информация ==
+
== Преди да пристъпите към изпълнение ==
  
{| class="prettytable"
+
* Ако притежавате смарт карта и четец от Инфонотари, но не сте инсталирали драйвери за тях, изпълнете инструкциите от [[Инсталация на драйвери за четец и смарт карта в Windows]]
| colspan="2" | <center>'''ВАЖНО ЗА ПРОДУКТИ НА MOZILLA!!!'''</center>
+
* '''ВАЖНО:''' При информационно съобщение "Моля, въведете '''главната парола за Инфонотари'''" или "Please enter '''the master password for InfoNotary'''", въведете вашият ПИН код.
|-
+
{{Template:Mozilla_warning|Firefox и Thunderbird}}
|[[Картинка:Install Windows - Warning.png]]
 
|При използването на продукти на Mozilla трябва да знаем, че се използва директен достъп до смарт картата, а не хранилище за удостоверенията. Когато успешно сме инсталирали удостоверенията си в Mozilla Firefox или Mozilla Thunderbird например, НЕ ТРЯБВА да ги трием от там, тъй като това ще доведе и до изтриване на удостоверението, заедно с частния и публичния ключ от смарт картата!
 
|}
 
  
Преди да започнете работа с вашето удостоверение за електронен подпис е необходимо да инсталирате базовите удостоверения на Инфонотари. Удостоверителната верига можете да намерите в директория “certificates” на инсталационния диск или от [http://www.infonotary.com/site/files/INotaryCertChain.p12 сайта на Инфонотари].
+
== Настройване на Mozilla Firefox в Windows ==
  
== Инсталация на удостоверителната верига на Инфонотари ==
 
  
Стартирайте браузъра Mozilla Firefox. От меню Tools изберете Options.
+
* '''[[Настройване на Firefox ESR v52]]'''
  
[[Картинка:Install Windows - Mozilla Firefox Options.png]]
+
* '''[[Настройване на Firefox Quantum]]'''
  
Изберете раздел Advanced, подраздел Security, както е показано на картинката и натиснете бутона View Certificates.
+
<!--== Инсталация на удостоверителната верига на Инфонотари ==
  
От тук нататък процесът на инсталация на удостоверения е аналогичен за всички приложения на Mozilla.  
+
Преди да започнете работа с Вашето удостоверение за електронен подпис, е необходимо да инсталирате удостоверителната верига на Инфонотари.
  
Инструкциите за това можете да прочетете от [[Инсталация на удостоверителната верига на Инфонотари за приложения на Mozilla]]
+
Удостоверителна верига за удостоверения, издадени '''преди''' 08.01.2018 г. - [http://www.infonotary.com/site/files/INotaryCertChain.p12 INotaryCertChain.p12].
  
== Инсталация на хардуерeн криптографски модул ==
+
Удостоверителна верига за удостоверения, издадени '''след''' 08.01.2018 г. - [http://www.infonotary.com/site/files/InfoNotary_Qualified_eIDAS.p12 InfoNotary_Qualified_eIDAS.p12]-->
 +
<!--Удостоверителната верига може да намерите в директория “certificates” на инсталационния диск или от [http://www.infonotary.com/site/files/INotaryCertChain.p12 INotaryCertChain.p12].-->
  
За да използвате вашето удостоверение за електронен подпис в базираните на Mozilla програми като Firefox, Thunderbird и др. трябва да регистрирате криптографски PKCS#11 модул съответстващ на използваната от вас смарт карта. Необходимо е предварително да сте инсталирали драйвера за картата за да пристъпите към регистрация.
+
[[Категория:Инсталация и използване на удостоверения за електронен подпис]]
 
+
[[Категория:Windows]]
Стартирайте Mozilla Firefox. От меню Tools изберете Options.
 
 
 
[[Картинка:Install Windows - Mozilla Firefox Options - 07.png]]
 
 
 
Изберете раздел Advanced, подраздел Security, както е показано на картинката и натиснете бутона Security Devices.
 
 
 
От тук нататък процесът на инсталация на хардуерeн криптографски модул е аналогичен за всички приложения на Mozilla.
 
 
 
Инструкциите за това можете да прочетете от [[Инсталация на хардуерeн криптографски модул за приложения на Mozilla]]
 
 
 
[[Категория:Инсталация на удостоверения за електронен подпис]]
 
 
[[Категория:Помощ]]
 
[[Категория:Помощ]]

Текуща версия към 15:12, 1 февруари 2019

Преди да пристъпите към изпълнение

  • Ако притежавате смарт карта и четец от Инфонотари, но не сте инсталирали драйвери за тях, изпълнете инструкциите от Инсталация на драйвери за четец и смарт карта в Windows
  • ВАЖНО: При информационно съобщение "Моля, въведете главната парола за Инфонотари" или "Please enter the master password for InfoNotary", въведете вашият ПИН код.
  • ВАЖНО: При използването на смарт картата с Firefox и Thunderbird се използва директен достъп до смарт картата, а не хранилище за удостоверенията. Когато успешно сте инсталирали удостоверенията си, НЕ ТРЯБВА да ги триете оттам, тъй като това ще доведе и до изтриване на удостоверението, заедно с частния и публичния ключ от смарт картата. След това удостоверението не може да се възстанови и трябва да се издаде ново.
  • ВАЖНО: За да може да ползвате удостоверението си за електронен подпис с Firefox и Thunderbird, е задължително четецът да е включен в компютъра, преди да пуснете самата програма.


Настройване на Mozilla Firefox в Windows