Използване на квалифициран електронен подпис в Microsoft Outlook

От Infonotary
Направо към навигацията Направо към търсенето

Инсталация на удостоверителната верига на Инфонотари

Microsoft Outlook използва стандартното хранилище за удостоверения на операционната система Microsoft Windows. Ако не сте изпълнили инструкциите в Инсталация на удостоверителната верига на Инфонотари в Windows сега е момента да гo направите.

Настройка на потребителския профил в Microsoft Outlook

За да може да подписвате вашата изходяща електронна поща трябва да асоциирате потребителския си профил (account) с удостоверението за електронен подпис, записано на смарт-картата. Това става по следния начин:

Стартирайте Microsoft Outlook. От меню Tools изберете Options. Изберете раздел Security и натиснете бутона Settings

Install Windows - Microsoft Outlook Options.png

В полето Security Settings Name изпишете e-mail адреса си

Install Windows - Microsoft Outlook Options - 02.png

Натиснете бутон Choose и изберете желаното от вас удостоверение, с което ще подписвате кореспонденцията си. Потвърдете с OK.

Install Windows - Microsoft Outlook Options - 03.png

Ако е избрана опцията Add digital signature to outgoing messages, всяко изпратено съобщение ще бъде подписано с избраното удостоверение.

Имате възможност да използвате същото удостоверение и за декриптиране на съобщения изпратени към вас. Имайте предвид, че не всички удостоверения могат да се използват за криптиране и декриптиране. Тези възможности зависят от типа на вашето удостоверение.

При създаване на ново съобщение, ако в предварителните настройки не е избрана опцията за изпращане на подписано съобщение (по подразбиране), ще трябва всеки път, когато желаете, да добавяте електронния си подпис към дадено съобщение. Това става по следния начин:

Install Windows - Microsoft Outlook Options - 04.png

Необходимо е да сте в режим на създаване на ново съобщение (от бутон New). От лентата с бутони или от падащото меню View изберете Options. Натиснете бутон Security Settings.

Install Windows - Microsoft Outlook Options - 05.png

Изберете опцията Add digital signature to this message и потвърдете с ОК.

Всеки път, когато изпращате подписано съобщение смарт картата ви трябва да бъде поставена в четеца. В момента на изпращането системата ще ви поиска ПИН-код за достъп до картата.

Забележка: Настройките за Microsoft Outlook Express са аналогични на гореописаните с тази разлика, че избора на удостоверение става от Tools -> Accounts, раздел Mail -> Properties -> Security.